Internet aan boord door 10IT

Eenvoudig te realiseren met je GSM en USB thetering

Via USB thetering over je GSM kan je het internet verkrijgen op een ander toestel.

Maar ook met “Mobile Gateways” voor 2-3-4-5G.


Je kan verschillende gateway uitvoeringen vinden, van een creditcard-achtig toestelletje tot meer gesofistikeerde internet routers/gateways die je in elk grootwarenhuis kan vinden. De prijzen variëren sterk.
Ervaring leert dat de wifi aanbiedingen in marina’s meestal te wensen overlaten. Dit komt meestal door instellingen op hotspot van de marina zelf die bijvoorbeeld streaming niet toelaat of de wifi aanbieder die de bandbreedte beperkt heeft zodat je als het lukt enkel een beetje kan surfen. Je kan gewoon te ver van de antenne ( ACCESS POINT ) verwijderd zijn.

Enkel wifi voor de opvarenden ?

Stel dat je opteert voor een xG router/gateway met een aantal antennetjes, gewoonlijk 4.
( 2xMobile + 2xWifi )
De installatie aan boord vraagt onmiddellijk de nodige aandacht. Waar gaan we de router zetten?
Hij moet droog staan, op zijn plaats blijven in een zeetje een DC voeding krijgen al dan niet via het schakelpaneel geschakeld worden.

Bij deze oplossing hebben alle meevarende een internetconnectie voor zolang er een gsm netwerk aanwezig is. Dit is eigenlijk een goede oplossing voor thuis maar minder robuust voor gebruik aan boord.

Teltonika RUT950

Teltonika levert routers aan een redelijke prijs. Het voordeel hier is dat je 2 simkaarten kan plaatsen.

Je kan dan opteren voor een meer industriële uitvoering. Deze kunnen meestal in een ruwere omgeving gebruikt worden. Ze hebben dan een IP6x of IP7x graad.
Een interessant merk in dit opzicht is SIERRA WIRELESS. Bijvoorbeeld deze MG90 voor 5G communicatie
De prijs van deze toestellen is een stuk hoger.

RV55

Antennes voor gebruik buiten

De meeste router/gateways hebben SMA connectoren waarop de antennes bevestigd worden.
Op deze SMA connectoren kunnen ook andere antennes aangesloten worden.
VOORBEELDEN
Antennes die beter geschikt zijn voor gebruik aan boord.

Deze antenne heeft een ingebouwde TELTONICA router

uitvoering voor mobile toepassingen.

Monitoring op afstand

Een xG router/gateway geeft je de mogelijkheid om aan monitoring op afstand te gaan doen.
Een courante toepassing is een camera die je dan via je smartphone kan bedienen en beelden bekijken en opslaan. Die camera moet dan liefst met een UTP kabel met de router/gateway verbonden worden. RJ45 verbindingen die in contact komen met zeelucht kunnen best goed waterdicht geïnstalleerd worden.

Je hebt een NMEA 2000 netwerk aan boord? Misschien wil je gegevens van dit NMEA netwerk van thuis uit monitoren ? ( dit NMEA 2000 netwerk moet “actief” zijn. Dit wil zeggen er moet een live voeding 12 vdc op aangesloten zijn)

Wellicht is het nuttig om een gescheiden NMEA2000 netwerk te maken zodat de te monitoren sensoren apart van het Raymarine – Simrad – B and G kunnen opgestart worden. Dit doe je bijvoorbeeld met de NBE100 netwerk bus extender. CZONE is ook een mogelijkheid.

MARETRON NMEA 2000 sensoren netwerk

Het leverprogramma van Maretron omvat een aantal interessante sensoren.

De sensordata komt via het Maretron netwerk beschikbaar op de gateway naar het internet en op een toestelletje SMS100 dat sms-en kan verzenden. Via sms worden de alarmen in real time doorgeven.
Via de realtime cloud service is de data beschikbaar op het internet,


Raymarine Yachtsense Link

Yachtsense Link

Raymarine komt met een oplossing met GPS, NMEA2000 en Raynet aansluitingen. Ideaal wanneer u een ethernet switch zou nodig hebben. De Yachtsense Link wordt geleverd met een antenne (GPS,4G,Wifi) waaraan 5 m kabel.

Scout 4G tot wel 20 nm uit de kust

Scout 4G

4G onBoard in een compleet alles-in-één systeem, exclusief pigtale en LMR kabel, dat internetconnectiviteit mogelijk maakt vanaf een mobiel netwerk met een snelheid tot 4G en deze draadloos kan delen via de ingebouwde hotspot of via Ethernet. Dankzij de krachtige externe 4G-antenne is het mogelijk om internetconnectiviteit tot 20 mijl vanaf de kust te behouden.
De hotspot biedt tot 50 WiFi-gebruikers gelijktijdige verbindingen en biedt de mogelijkheid om een ??privéwachtwoord toe te wijzen om de toegang tot onbekende gebruikers te beperken.

4G onBoard Plus kan volledig draadloos worden beheerd met een smartphone, tablet of laptop via een webbrowserinterface. Er zijn geen extra kabels of stuurprogramma’s vereist.

4G onboard Plus bevat een professionele high-speed router en een 2 (twee) 4dB externe waterdichte 4G-antennes. Het vereist een data-only simkaart (niet inbegrepen in het pakket) met de mogelijkheid van een tweede simkaart (optioneel).
Routermodel Sea-Hub plus is een robuuste en duurzame professionele 4G / LTE Dual SIM mobiele router met geavanceerde ondersteuning voor WiFi, Ethernet en industriële netwerkfunctionaliteit. Snel te implementeren en eenvoudig te beheren. De router is uitgerust met Dual-SIM, 4 x Ethernet-interfaces en WiFi. Apparaat is ontworpen als hoofd- / back-up internetbron en kan een betrouwbare internetverbinding garanderen met een hoge gegevensdoorvoer en gegevensredundantie. Het wordt geleverd met RutOS-software en beveiligingsfuncties zoals meerdere VPN-services, Firewall, Hotspot, Auto Failover, Load Balancing, SMS-controle en RMS-ondersteuning (Remote Management System).

RMS is een client-server-gebaseerd systeem, dat de mogelijkheid biedt om op afstand toegang te krijgen tot de router, zelfs zonder het gebruik van een openbaar IP-adres. Op deze manier is het vrij eenvoudig om de geschiedenis van verschillende statusveranderingen zoals apparaattemperatuur, mobiele signaalkwaliteit en gegevensgebruik bij te houden, om ervoor te zorgen dat er na verloop van tijd geen informatie verloren gaat.

Deze set ontvangt alleen via 4G

Scout 4G + WIFI

Scout 4G + WIFI

4G onBoard in een compleet alles-in-één systeem, exclusief pigtale en LMR kabel dat internetconnectiviteit mogelijk maakt vanaf een mobiel netwerk met een snelheid tot 4G en deze draadloos kan delen via de ingebouwde hotspot of via Ethernet. Dankzij de krachtige externe 4G-antenne is het mogelijk om internetconnectiviteit tot 20 mijl vanaf de kust te behouden.
De hotspot biedt tot 50 WiFi-gebruikers gelijktijdige verbindingen en biedt de mogelijkheid om een ??privéwachtwoord toe te wijzen om de toegang tot onbekende gebruikers te beperken.

4G onBoard Plus kan volledig draadloos worden beheerd met een smartphone, tablet of laptop via een webbrowserinterface. Er zijn geen extra kabels of stuurprogramma’s vereist.

4G onboard Plus bevat een professionele high-speed router en een 2 (twee) 4dB externe waterdichte 4G-antennes. Het vereist een data-only simkaart (niet inbegrepen in het pakket) met de mogelijkheid van een tweede simkaart (optioneel).
Routermodel Sea-Hub plus is een robuuste en duurzame professionele 4G / LTE Dual SIM mobiele router met geavanceerde ondersteuning voor WiFi, Ethernet en industriële netwerkfunctionaliteit. Snel te implementeren en eenvoudig te beheren. De router is uitgerust met Dual-SIM, 4 x Ethernet-interfaces en WiFi. Apparaat is ontworpen als hoofd- / back-up internetbron en kan een betrouwbare internetverbinding garanderen met een hoge gegevensdoorvoer en gegevensredundantie. Het wordt geleverd met RutOS-software en beveiligingsfuncties zoals meerdere VPN-services, Firewall, Hotspot, Auto Failover, Load Balancing, SMS-controle en RMS-ondersteuning (Remote Management System).

RMS is een client-server-gebaseerd systeem, dat de mogelijkheid biedt om op afstand toegang te krijgen tot de router, zelfs zonder het gebruik van een openbaar IP-adres. Op deze manier is het vrij eenvoudig om de geschiedenis van verschillende statusveranderingen zoals apparaattemperatuur, mobiele signaalkwaliteit en gegevensgebruik bij te houden, om ervoor te zorgen dat er na verloop van tijd geen informatie verloren gaat.

Deze set ontvangt 4G en Wifi.